Cajon készítés, avagy mitől szól jól egy cajon? (1. rész)

 Kezdjük a faanyagnál. Egy jó hangszer csakis jó minőségű alapanyagból készülhet! A faanyag kiválasztásánál szempont, hogy hibátlan legyen (mentes a javításoktól, kieső csomóktól, dugóktól), illetve hogy a rétegelt lemez tábla megfelelő tárolásból származzon (vízszintben, megfelelő páratartalom és hőmérséklet mellett). A magas minőségű rétegelt lemezeket A és B osztályba sorolják. A cajonhoz leggyakrabban felhasznált faanyag -hasonlóan a dobtestek készítéséhez-, a nyír rétegelt lemez. Nagyon erős és ellenálló anyag, valamint ütőshangszereknél nagyon jó rezgést ad. Én is rétegelt nyírből készítem a cajonokat. Természetesen léteznek más rétegelt lemezből (pl. juhar, vagy bükk -ez utóbbi ütőlaphoz is gyakran használt) és tömör fából készült cajonok is.

Méretek

A cajon test mérete is lényeges: én mondhatni egy “standard” mérettel dolgozom (Ma 49 cm x Szé 29 cm x Mé 30 cm), mellyel a legtöbb cajon gyártó is dolgozik. A tető/alap/oldalak 10 mm-es, a hátlap 6 mm-es, az ütőlap pedig 2,5-3 mm vastagságú. A 12 cm átmérőjű kör alakú reflex lyuk a hangszer hátoldalán, a hátoldal felső harmadánál található. Ezek évek alatt kialakult, jól bevált paraméterek cajonoknál.

Összeállítás, beállítás

A cajon test (tető, alap, oldalak és a hátlap) összeállítását kizárólag ragasztással és szorítással, szegek és csavarok nélkül végzem. Miért így? A tökéletes rezonálás miatt. Az ütőlap rögzítéséhez viszont már csavarokat lehet használni, melyek a testbe beépített belső megerősítő kerethez rögzülnek. A csavarok mérete, pontos helye, illetve a feszességük is meghatározza a cajon hangját. Aztán nem mindegy, hogy a cajon húros, vagy sodronyos, és hogy a húr vagy sodrony hol helyezkedik el, illetve hogy van beállítva.

 Apropó… Beállítás! Ha a gyártó időt fordít a kész hangszerek beállítására és tesztelésére mielőtt az a Vásárlóhoz eljut, akkor mondanom sem kell, az a hangszer sokkal jobban fog megszólalni.

Tárolás

Gondoltad volna, hogy a kész hangszerek megfelelő tárolása is befolyásolhatja a „szandot”? Ajánlatos a közel egyenletes hőmérsékleten, de leginkább a megfelelő páratartalom melletti, direkt napsugárzástól (UV sugárzástól) mentes helyen való tárolás.

Játéktechnika

 A legutolsó gondolatnak pedig az egyéni játéktechnikát és játékstílust említeném meg, amely nagyban befolyásolja, hogyan is szól egy cajon. Nem mindegy, hogyan és melyik részén ütjük meg a hangszert… De erről részletesebben egy másik blogbejegyzésben lesz szó.

Addig is mindenkinek jó zenélést az “ülős ütős” hangszeren!

Neked milyen cajonod van? Esetleg te készítetted saját magad? Ha van kedved szólj hozzá (facebookon)!

Üdv, Téglás Gergely